Gamma Test Intoleranca ndaj laktozës (Testi i frymëmarrjes)

Intoleranca ndaj Laktozës (Test me frymëmarrje)

Shërbim laboratorik për diagnozën e intolerancës ndaj laktozës, qoftë ajo primare, sekondare apo tranzitore.

Çfarë është intoleranca ndaj laktozës?

Laktoza është një sheqer kompleks që gjendet në qumësht dhe produktet e qumështit. Pasi konsumohet, ajo përdoret nga enzimi Laktaza, i cili e ndan laktozën në dy sheqerna të thjeshtë: galaktozë dhe glukozë.

Intoleranca ndaj laktozës ndodh kur ka një mungesë të enzimit Laktaza, i prodhuar nga zorra e hollë. Kjo mungesë mund të jetë:

  • Primare (gjenetike)

  • Sekondare / tranzitore

Në mungesë të Laktazës, procesi tretës nuk përfundon, dhe sheqernat e papërpunuara akumulohen në zorrë, duke shkaktuar një proces fermentimi nga flora bakteriale intestinale.

Simptomat

Në individët me intolerancë ndaj laktozës, konsumimi i qumështit dhe produkteve të tij mund të shkaktojë:

  • Fryrje të barkut

  • Dhimbje dhe krampa abdominale

  • Diarre

  • Lodhje

Parimi i testit

Në prani të intolerancës, sheqernat e patretura fermentojnë dhe prodhojnë hidrogjen.
Testi i frymëmarrjes mat niveli i hidrogjenit në ajrin e nxjerrë nga pacienti, para dhe pas konsumimit të laktozës.

Ky metodë diagnostikon:

  • Intolerancën primare (gjenetike)

  • Intolerancën sekondare ose tranzitore

Përgatitja para testit

  • Mos ngrënia të paktën 8 orë (nga mesnata e natës së mëparshme);

  • Mos përdorni antibiotikë, laksativë ose fermentë laktikë gjatë javës para testit;

  • Darka e lehtë natën para testit (oriz, mish i bardhë ose peshk dhe ujë). Shmangni salçiçet, gjalpin dhe margarinën;

  • Mos pini duhan orët dhe minutat para testit;

  • Gjatë testit, mos hani asgjë. Mund të pini vetëm një sasi të vogël ujë të thjeshtë (gjysmë gotë).

Specifikime Teknike

Koha e Marrjes së rezultateve

7 ditë pune nga marrja e mostrës në laborator

Kampioni

Frymarje