Intoleranca ndaj Laktozës (Test me frymëmarrje)
Shërbim laboratorik për diagnozën e intolerancës ndaj laktozës, qoftë ajo primare, sekondare apo tranzitore.
Çfarë është intoleranca ndaj laktozës?
Laktoza është një sheqer kompleks që gjendet në qumësht dhe produktet e qumështit. Pasi konsumohet, ajo përdoret nga enzimi Laktaza, i cili e ndan laktozën në dy sheqerna të thjeshtë: galaktozë dhe glukozë.
Intoleranca ndaj laktozës ndodh kur ka një mungesë të enzimit Laktaza, i prodhuar nga zorra e hollë. Kjo mungesë mund të jetë:
Primare (gjenetike)
Sekondare / tranzitore
Në mungesë të Laktazës, procesi tretës nuk përfundon, dhe sheqernat e papërpunuara akumulohen në zorrë, duke shkaktuar një proces fermentimi nga flora bakteriale intestinale.
Simptomat
Në individët me intolerancë ndaj laktozës, konsumimi i qumështit dhe produkteve të tij mund të shkaktojë:
Fryrje të barkut
Dhimbje dhe krampa abdominale
Diarre
Lodhje
Parimi i testit
Në prani të intolerancës, sheqernat e patretura fermentojnë dhe prodhojnë hidrogjen.
Testi i frymëmarrjes mat niveli i hidrogjenit në ajrin e nxjerrë nga pacienti, para dhe pas konsumimit të laktozës.
Ky metodë diagnostikon:
Intolerancën primare (gjenetike)
Intolerancën sekondare ose tranzitore
Përgatitja para testit
Mos ngrënia të paktën 8 orë (nga mesnata e natës së mëparshme);
Mos përdorni antibiotikë, laksativë ose fermentë laktikë gjatë javës para testit;
Darka e lehtë natën para testit (oriz, mish i bardhë ose peshk dhe ujë). Shmangni salçiçet, gjalpin dhe margarinën;
Mos pini duhan orët dhe minutat para testit;
Gjatë testit, mos hani asgjë. Mund të pini vetëm një sasi të vogël ujë të thjeshtë (gjysmë gotë).


